MVM Modelvormmakerij is onderdeel van MVM Group

Speciale ventilatieschacht voor Oslo

In 2009 heeft de stad Oslo besloten de oude bovengrondse toegangstrechters te vervangen voor nieuwe. Deze toegangstrechters, ook wel vestibules genoemd, zijn torens die gebruik worden voor ventilatie en toegang tot technische installaties in de tunnels en ruimtes onder de stad Oslo.

De oude vestibules werden veelvuldig gebruikt als reclame zuilen. Hierdoor werd het aanzicht van de stad vervuild. Naar aanleiding van een wedstrijd is Holscher Design gekozen voor het ontwerpen van een nieuwe toren in 2010.

In het nieuwe ontwerp zitten aan de buitenkant gedraaide groeven. Deze zorgen voor een goede afvoer en bescherming tegen graffiti. De ornamenten en het dynamische ontwerp zorgen voor een herkenbaar karakter.

image004

Samen met de designer en de gieterij zijn wij, MVM Modelvormmakerij BV, samen om tafel gegaan om voor dit ontwerp een goed functionerende modelinrichting te maken.

De buitencontour van de toren word in natuur gevormd, door het model aan de buitenzijde te bekleden met een rubber deklaag die in één stuk uit een gefreesd negatief gegoten is. Hierdoor hebben we het voor elkaar gekregen om een vorm te krijgen zonder deelnaden, om te voorkomen dat er aan het gietwerk geslepen moet worden, wat het design zou kunnen verstoren.

Afb0391 Afb0390

2012-10-24 14.36.55   pic 14 core box 4 Ventilation bore

pic 7 hang rubber  pic 8 6mm pins  pic 10 core print on top of pattern

Het model is daarna naar de gieterij verzonden. Hier is het model gevormd in het zand en gegoten in gietijzer.

Wanneer ze zijn gegoten krijgen ze een speciale “hufter proof”coating.

420  Hafslund-005  Hafslund-010

Hafslund-017  Afb0860

De eerste 30 vestibules zijn op dit moment in Oslo geplaatst. De volgende 47 zullen de komende jaren worden geplaatst.

IMG_8067-m IMG_8126-m IMG_9093-m